تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين قلب‏ها، قلبى است كه ظرفيت بيشترى براى خوبى دارد و بدترين قلب‏ها، قلبى اس...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798192365




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

یادی از دکتر صادق طباطبایی؛ سیاسی‌مرد موسیقی شناس


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


یادی از دکتر صادق طباطبایی؛ سیاسی‌مرد موسیقی شناس وبلاگ > مختاباد، سید ابوالحسن - امروز (پنج شنبه هفتم اسفند) نت پایانی زندگی دکتر صادق طباطبایی نواخته شد.درگذشت دکتر صادق طباطبایی نگارنده را به سال‌های پایانی دهه هفتاد برد، زمانی که روزنامه آفتاب امروز منتشر می‌شد و صفحات تاریخ و اندیشه آن زیر نظر نگارنده اداره می‌شد.

چند جلسه‌ای به منزلش در سربالایی ابتدای خیابان کامرانیه رفتم. در طبقه اول پیانویی قرار داشت و او تکیه بر این ساز باشکوه از خاطرات خود در پاریس با امام خمینی(ره) می‌گفت و روزهای ابتدایی انقلاب و ماجراهایی که بر او و همنسلان او رفت.آن خاطرات برای نخستین بار در دو یا سه شماره روزنامه آفتاب امروز منتشر شد اما در همان روزها بود که او در ذیل این خاطرات به نکاتی درباره موسیقی و آشنایی اش با موسیقی گفت. از برخی خاطراتش با امام(ره) سخن گفت و شوخ‌طبعی هایی که امام با او می‌کرد که گاه نمک بازی سیاست بود.

جذابیت ماجرا اما زمانی بود که او خاطراتی از دایی‌اش امام موسی‌صدر گفت. خاطراتی که به جهت علاقه‌مندی من به موسیقی سخت کنجکاوم کرد که فقیهی در طراز آن بزرگوار به موسیقی چگونه نگاهی دارد. آن دیدگاه‌ها بعدها در گفت وگویی که یکی از سایت‌ها با ایشان انجام داد به تفضیل آمده است و و البته در کتاب سه جلدی خاطراتش هم نکاتی در این زمینه می‌توانیم بیابیم.
من اما گمان می‌کردم که آقای طباطبایی به موسیقی از موضع تفنن نظر می‌کند تا اینکه سال‌های اولیه دهه هشتاد شد و اجرای ارکستر سمفونیک تهران به رهبری لوریس چکناوریان. 5 یا ده شب اجرای برخی از آثار شاخص از بزرگان موسیقی کلاسیک غرب اجرا شد. بروشور این مجموعه اجراها مملو از اطلاعات بکر و دست اول درباره این اجراها و توضیحات دقیق و فنی درباره آهنگ‌ها و قطعات و سمفونی‌ها بود که با تمامی بروشورهای قبل و بعد از این اجراها که عموما در تالار وحدت توزیع می‌شد تفاوت‌های کیفی و اساسی داشت.، پرسشی بزرگ در ذهنم جوانه زد که آیا کسی خاص این بروشور را نوشته است؟. در یکی از همین روزها در جایگاه ویژه دکتر صادق طباطبایی را دیدم که محو تماشای اجراست و در میانه دو اجرا در صحبتی که با او داشتم دریافتم که بروشور را او قلمی کرده است.قلمی روان با توصیفاتی دقیق و ظریف که تنها از کسی‌برمی‌آمد که درک و دریافتی چند وجهی از موسیقی کلاسیک غرب دارد و آن را به نوعی درونی کرده و علاوه بر آن مطالعات گسترده‌ای در این زمینه صورت داده است.
بعدها فهمیدم که او از نوجوانی با موسیقی دمخور بود و آشنایی دقیقی با موسیقی سنتی و دستگاهی ایران داشت. همنشینی او با مرحوم پرویز یاحقی و بعدها مرحوم پرویز مشکاتیان و جمعی از موزیسین‌های شاخص هم از علاقه‌مندی و شیفتگی او حکایت می‌کرد.

یادداشتی که از او بعد از درگذشت مرحوم مشکاتیان منتشر شد (زمانی که در دوسلدورف بود) از همنشینی و همراهی او با دقایق و ظرایف زندگی آن زنده یاد خبر می‌داد و نشان می‌دادکه درکی چندجانبه از کار این نابغه موسیقی معاصر ایران دارد. در همین یادداشت بود که او از کار سترگ پرویز مشکاتیان روی شعر معروف «عقاب» شادروان دکتر پرویز ناتل خانلری سخن گفت و افزود که آن مرحوم 8 سالی روی این قطعه کار کرد و آرزو داشت آن را با ارکستر سمفونیک تهران اجرا کند. به گمان مرحوم طباطبایی ،‌این اثر مرحوم مشکاتیان در طرازی جهانی قرار داشت و او در همین یادداشت با مثال آوردن از سمفونی شماره 9 بتهوون و توصیف چگونگی ساختن آن برای مخاطب به نوعی نظیره‌سازی بین اثر عقاب مشکاتیان و سمفونی کرال بتهوون ، بر استعداد شگفت مرحوم مشکاتیان صحه گذاشت. حتی نوشت که قرار بود تحلیلی از آن مرحوم روی آثار عارف و شیدا منتشر شود که آن هم فرصت انتشار نیافت و دریغ و درد که شش سال بعد از فوت آن مرحوم هنوز هم فرصت انتشار پیدا نکرد.

با پیانو آشنا بود و‌آن را خوب می‌نواخت.در دو دهه آخر عمرش گرایشی ویژه به نواختن پیانو ایرانی با سبک مرتضی‌خان محجوبی پیدا کرده بود، سبکی که با ساختار و روحیه او که همه‌گاه به دنبال فضایی معنوی در موسیقی شرق بود همخوانی‌ داشت. و آثاری ضبط شده هم با مرحوم یاحقی و منصور صارمی و مرحوم حسین قوامی(فاخته‌ای) دارد که به گمانم جا دارد بازماندگان و خانواده آن مرحوم دست به انتشار این‌آثار بزنند. به خصوص که خودش در گفت وگویی از ضبط اجراهای بسیاری با صدای برادر گرامیشان(مرتضی طباطبایی) یاد کردند که همه اینها به همراه خاطرات بعد از انقلاب ایشان می‌تواند آموزنده و خواندنی باشد.

یکی از مهمترین ویژگی‌های آقای طباطبایی خلوت‌گزیده‌گی و سیاست ‌گریزی‌اش بود به رغم اینکه در سال‌های ابتدایی انقلاب در بطن حوادث سیاسی بود و جزو سیاستمداران ارشد،اما از آن پس در عمل به سمت کار فرهنگی در عرصه بیرونی(ترجمه و تالیف کتاب‌هایی در حوزه ارتباطات از جمله آثار نیل پستمن) و هنری(موسیقایی) در درون رفت. گویی دریافته بود که از سیاست چیز دندانگیری نصیب او نخواهد شد و مصداق این شعر حافظ شد که:

خلوت گزیده را به تماشا چه حاجت است
چون کوی دوست هست به صحرا چه حاجت است
یادش گرامی بادو امید که خانواده آن مرحوم آثارش( دو جلد باقی‌مانده از خاطراتش) و نیز برخی از اثار موسیقایی او را منتشر سازند و البته اهل موسیقی نیز قدر و شان این مرد همیشه دوستدار موسیقی را در برنامه‌ای ویژه برای او به جای آورند. این یادداشت روز دوشنبه در روزنامه  اعتماد منتشر  شد اما در این فاصله نکاتی دیگر به این یادداشت  اضافه  کردم.

کلید واژه ها: سیدابوالحسن مختاباد -




جمعه 8 اسفند 1393 - 16:16:29





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن