تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):سكوت مؤمن تفكر و سكوت منافق غفلت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797711556




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهي به روند مناسبات تجاري و اقتصادي ايران و ترکيه در دهه اخير


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱ دي ۱۳۹۳ (۲۳:۵ب.ظ)
نگاهي به روند مناسبات تجاري و اقتصادي ايران و ترکيه در دهه اخير گروه بين الملل خبرگزاري موج؛
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، روابط ايران و ترکيه به عنوان دو کشور قدرتمند در منطقه خاورميانه از ديدگاه هاي مختلف هموراه مورد توجه کارشناسان مسائل خاورميانه بوده است. آنچه بيش از پيش در روابط دو کشور حائز اهميت است، تلاش دو کشور براي افزايش حجم مبادلات تجاري است. ترکيه به عنوان يکي از وارد کنندگان انرژي از ايران همواره در تلاش بوده است تا روابط خود با ايران را حسنه کند و ايران نيز نسبت به برقراري روابط نزديک با ترکيه تمايل زيادي از خود نشان مي دهد.
بهرام امير احمديان، کارشناس برجسته ايراني، بر اين باور است که روابط ترکيه با ايران از روندي منطقي پيروي مي‌کند. با تاسيس جمهوري ترکيه در سال 1923، ايران با اين کشور همسايه روابط حسنه‌اي داشته است. حتي اين روابط با پيوستن ترکيه به ناتو در آغاز دهه 50 هم پابرجا و باثبات بود. اگرچه روابط سياسي در دوره‌هايي با تنش‌هايي همراه بوده است، اما؛ اين موارد سبب کندي روند مناسبات اقتصادي و تجاري نشده است. عمده تجارت خارجي ايران به جز نفت و گاز، توسط بخش خصوصي صورت مي‌گيرد. اتاق‌هاي بازرگاني مشترک دو طرف در اين زمينه کوشش‌هايي داشته‌اند که روند متعادل را دنبال کنند. طبيعي است که شرکاي تجاري سعي مي‌کنند به نوعي در روند، نوع کالا و کالاي مبادله‌اي ثبات ايجاد کنند.
در سال 1380 حجم تجارت خارجي ايران با ترکيه (بدون نفت) حدود 350 ميليون دلار بود. از اين مقدار 58.2 ميليون دلار صادرات ايران به ترکيه و 209.8 ميليون دلار صادرات ترکيه به ايران بود. در اين سال ترکيه 1.28 درصد از صادرات ايران را به‌ خود اختصاص مي‌داد. در برابر سهم ترکيه در واردات ايران 9.9 درصد بود که حتي به يک درصد هم نمي‌رسيد. در مجموع سهم ترکيه از کل تجارت با ايران فقط يک درصد از حجم تجارت خارجي ايران را تشکيل مي‌داد.
در سال 1390 ترکيه با صادرات 3.3 ميليارد دلار کالا به ايران 6.4 درصد از کل واردات ايران را به خود اختصاص داده است. در برابر ايران با صادرات 1.1 ميليارد کالا (بدون نفت) حدود 4 درصد از کل حجم صادرات خود را به ترکيه اختصاص داده است. مجموعاً در سال 1390 حجم تجارت خارجي دو کشور به 6.5 ميليارد دلار رسيده است.
در سال 2012 ميلادي صادرات ترکيه به جمهوري اسلامي ايران 9 ميليارد و 921 ميليون و 602 هزار دلار و واردات اين کشور از ايران نيز 11 ميليارد و 964 ميليون و 778 هزار اعلام شد تا حجم مبادلات دو کشور به بالاترين حد در تاريخ روابط تجاري يعني به 21 ميليارد و 886 ميليون و 381 هزار دلار برسد.
تنها در سال گذشته با افزايش تحريم ها عليه ايران و قرار گرفتن تجارت طلا در فهرست تحريم ها، حجم تجارت ايران و ترکيه روبه کاهش گذاشت. ناظران آگاه در آنکارا ادامه کاهش در مبادلات تجاري دو کشور در سال جاري را نيز ناشي از تداوم تحريم ها، نبود نظام انتقال پولي منسجمي بين ايران و ترکيه ارزيابي مي کنند.
بدين ترتيب طي 10 سال گذشته دو کشور توانسته‌اند حجم تجارت خارجي خود را شش برابر افزايش دهند. مقامات هر دو کشور بر اين باور هستند که حجم تجارت خارجي و همکاري‌هاي اقتصادي دو کشور توان‌هاي بالقوه فراواني دارند که بايد به‌کار گرفته شوند و هنوز ظرفيت‌هايي خالي در هر دو طرف براي همکاري‌هاي اقتصادي وجود دارد.
ترکيه از ايران نفت وارد مي‌کند، نفت خام وارداتي در ايران در پالايشگاه‌هاي ترکيه به محصولات نفتي تبديل مي‌شود. در اين فرايند شرکت‌هاي نفتي ترکيه ارزش‌افزوده‌اي ايجاد مي‌کنند و از طرف ديگر ماليات‌هايي به دولت پرداخت مي‌کنند. بنابراين کوشش مي‌شود در اين روند وقفه‌اي ايجاد نشود. پرداخت‌هاي ترکيه سبب گشايش‌هاي اعتباري براي خريد کالاها و خدمات ترک توسط بخش خصوصي و دولتي ايران مي‌شود. هر نوع توقف در اين روند، مي‌تواند براي هر دو طرف زيان‌آور باشد. از اين رو سعي بر اين است که در اين مبادلات اقتصادي نظم و ترتيب و مهم‌تر از همه ثبات وجود داشته باشد. تغيير منبع واردات و نوع و ترکيب نفت مي‌تواند سبب تغيير سيستم‌هاي توليد و تصفيه باشد که روندي کند و پرهزينه است.
با اين حال، مبادلات بازرگاني ايران و ترکيه در پنج ماهه نخست سال 2014 ميلادي به پنج ميليارد و 386 ميليون و 860 هزار رسيد که نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود 23 درصد کاهش نشان مي دهد. حجم تجارت ايران و ترکيه در پنج ماهه نخست سال گذشته بالغ بر هفت ميليارد و چهار ميليون و 828 هزار دلار بود. به عبارت ديگر حجم مبادلات تجاري دو کشور در پنج ماهه سال جاري در قياس با دوره مشابه سال گذشته يک ميليارد و 617 ميليون و 968 هزار دلار کاهش يافته است.
داده هاي بازرگاني خارجي ترکيه نشان مي دهد که در پنج ماه نخست سال جاري ميلادي صادرات ترکيه به جمهوري اسلامي ايران يک ميليارد و 174 ميليون و 845 هزار دلار و واردات اين کشور از ايران نيز معادل چهار ميليارد و 212 ميليون و 15 هزار دلار بود. اين در حالي است که در پنج ماهه نخست سال گذشته صادرات ترکيه به ايران دو ميليارد و 68 ميليون و 198 هزار دلار و واردات اين کشور چهار ميليارد و 936 هزار و 630 دلار بود.
با وجود کاهش نسبي حجم مبادلات ايران و ترکيه در سال 2014، مقامات ترکيه بر اين باورند ايران با جمعيتي حدود 80 ميليون نفر و حجم اقتصادي بيش از 500 ميليارد دلار بهترين شريک اقتصادي ترکيه به شمار مي آيد.
در همين رابطه جودت يلماز، وزير توسعه و برنامه ريزي ترکيه با بيان اينکه روابط اقتصادي ايران و ترکيه نسبت به يک دهه گذشته بسيار تغيير کرده و حرکتي رو به جلو داشته است، مي گويد: اين دو کشور مکمل يکديگر هستند، به گونه اي که تهران دروازه شرقي ترکيه و آنکارا نيز دروازه غربي ايران محسوب مي شوند. به گفته يلماز، در صورتي که تجارت بين دو کشور به هدف نهايي خود برسد، تاثيرات مثبتي بر ساير کشورها؛ به خصوص کشورهاي منطقه خواهد گذاشت.
وزير توسعه و برنامه ريزي ترکيه در بيست و چهارمين اجلاس کميسيون مشترک همکاري هاي اقتصادي ايران و ترکيه گفت: هر چند مرزهاي سياسي بين دو کشور همچنان پا بر جا است، اما؛ مرزي هاي تجاري و اقتصادي بين دو کشور بايد هر چه سريعتر برطرف شد. وي افزود: همانطور که کشورهاي اروپايي به راحتي با يکديگر به تجارت مي پردازند، کشورهاي آسيايي و خاورميانه نيز بايد آزادانه به تجارت بپردازند و در اين مورد محدوديتي نداشته باشند.
اين وزير ترکيه اي همچنين شرايط را براي توسعه روابط تجاري و اقتصادي بين تهران و آنکارا را مهيا دانست. وي افزود: حجم مبادلات ايران و ترکيه در سال 2002 ميلادي حدود 1.2 ميليارد دلار بود که اين رقم در سال 2012 به اوج خود؛ يعني به رقمي حدود 22 ميليارد دلار بالغ شد، اما؛ در سال گذشته متاسفانه رکودي در اين حجم مبادلات ايجاد شد که رقم آن را به حدود 14.6 ميليارد دلار کاهش داد.
همچنين محمود واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در اين نشست گفت: جمهوري اسلامي ايران به همسايگانش و بويژه کشور دوست و برادر ترکيه عنايت ويژه‌اي دارد. وي ادامه داد: در سفر طيب اردوغان، نخست‌ وزير ترکيه، به ايران اقدامات مثبتي صورت گرفت و اين سفر را فصل جديدي در روابط دو کشور تلقي مي‌کنيم.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات اظهار داشت: هدفگذاري اين سفر افزايش برنامه همکاري‌هاي دو کشور به 30 ميليارد دلار بود و با توجه به فضاي مثبتي که ميان دو دولت و ملت وجود دارد انجام شدني است. واعظي گفت: يکبار ديگر از طرف خود و هيات همراه و دولت ايران پيروزي طيب اردوغان در انتخابات اخير را تبريک عرض مي‌کنم.
در خاتمه اين نشست موافقتنامه‌اي توسط يلماز و واعظي امضا شد که در واقع ترسيم‌ کننده نقشه راه همکاري‌هاي اقتصادي و تجاري دو کشور همسايه در دوره جديد مطابق با اهداف تعيين شده توسط رهبران ايران و ترکيه براي توسعه مناسبات خواهد بود.
تسهيل تجارت، حمل‌ونقل، همکاري‌هاي صنعتي، امور گمرکي، سرمايه‌گذاري‌ها، همکاري بين بخش‌هاي خصوصي، همکاري‌هاي بين‌المللي دو کشور، همکاري فني در امور صادرات، استاندارد کردن کالاهاي صادراتي، همکاري‌هاي بين سازمان‌هاي راديو و تلويزيون دو کشور، انرژي، کشاورزي، محيط زيست، تأمين اجتماعي از موضوع‌هاي مورد بحث در اين نشست‌ها بود.
لازم به ذکر است که از جمله اقلام وارداتي ايران از ترکيه مي توان از انواع شمش و محصولات فولادي، ماشينآلات، توتون و تنباکو، قطعات خودرو، مواد نساجي و تخته هاي فيبري نام برد و اقلام صادراتي به ترکيه شامل کود اوره، شمش مس و انواع محصولات مس، شمش آلومينيوم، محصولات آلومينيوم محصولات پتروشيمي بخصوص مواد پليمري، متانول، قير، خشکبار و بخصوص پسته است.
روند تجارت خارجي ايران با ترکيه به استثناي ترانزيت گاز ترکمنستان به ترکيه، از ثبات برخوردار بوده است. بنابراين براي سال‌هاي آينده نيز اين روند ادامه خواهد يافت. فراز و نشيب سياسي در روابط دو کشور تاثيري مقطعي و کوتاه‌مدت داشته، ولي؛ با توقف همراه نبوده است. سالانه صدها هزار گردشگر ايراني از ترکيه ديدار دارند و درآمدهاي قابل توجهي به بخش خدمات و گردشگري ترکيه سرازير مي‌کنند. نبود رژيم ويزاي ورود به خاک دو کشور، کمک شايان توجهي به گسترش روابط دو کشور داشته است. ترانزيت کالا از هر دو کشور، درآمدهاي قابل توجهي به هر دو سو مي‌رساند.
هر دو کشور به عنوان قدرت‌هاي منطقه‌اي و عضو اکو، ظرفيت‌هاي خالي قابل توجهي براي همکاري دارند. ترکيه داراي تجربيات فراواني در بخش خدمات؛ به‌ويژه بخش گردشگري است که ايران مي‌تواند از اين تجربيات بهره گيرد. خروج نيروهاي خارجي از افغانستان و مرحله بازسازي آن، زمينه‌هاي خوبي براي همکاري مشترک در بخش‌هاي تجاري، ساختمان، صنعت و حتي خدمات آموزشي است که نيازمند فراهم آوردن جو همکاري‌هاي دو کشور است. ترکيه براي رسيدن به افغانستان نيازمند گذر از خاک ايران است تا مزيت‌هايي براي همکاري ايجاد شود. آينده روابط تجاري و اقتصادي دو کشور در سال‌هاي آينده روشن است، هر چند برخي جريان‌ها از هر دو سو سعي در آسيب رساندن بدان داشته باشند.
با اجرايي شدن قرارداد ˈتجارت ترجيحيˈ که در بهمن ماه سال گذشته در جريان سفر ˈرجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه، به تهران به تصويب رسيد و مطرح بودن انعقاد موافقتنامه تسهيل تجاري بين دو کشور که به عنوان مهمترين مراحل گذار به نظام تجارت آزاد بين طرفين ارزيابي مي شود و همچنين توافقاتي که در سفر خرداد ماه گذشته ˈحسن روحانيˈ، رياست جمهوري اسلامي ايران، به ترکيه و تشکيل اولين نشست شوراي عالي همکاري هاي راهبردي بين دو کشور، پيش بيني مي کنند با ايجاد نرمش در تحريم ها و اجرايي شدن توافقات مهمي که در سفر روحاني به ترکيه با مقامات دولت آنکارا حاصل شد، دوباره شاهد رونق در مبادلات تجاري ايران و ترکيه باشيم تا احتمال تحقق هدف تجاري 30 ميليارد دلاري تا سال 2015 افزايش يابد.

گردآورنده: سارا دهاز













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن